Pompe de căldură

Aer condiționat

LG

Cum funcționează pompa de căldură:

Pompa de căldură este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate transporta căldură de la o locație (“sursă”) la o altă locație (“radiator” sau “schimbător de căldură”) folosind lucru mecanic, de obicei în sens invers direcției naturale de mișcare a căldurii. Majoritatea pompelor de căldură sunt folosite pentru a muta căldura de la o sursă cu temperatură mai mică la un radiator cu temperatură mai mare.[2] Cele mai comune exemple de astfel de pompe se regăsesc în frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat și invertoare de căldură.

Operare

În conformitate cu principiul al doilea al termodinamicii, căldura nu poate “curge” spontan dintr-o locație mai rece într-o zonă mai caldă; lucru mecanic este necesar pentru a realiza acest lucru.[3]

Având în vedere că pompa de căldură sau frigiderul utilizează un anumit lucru mecanic pentru a muta lichidul refrigerant, cantitatea de energie depusă pe partea de cald este mai mare decât cea luată din partea rece.

Cele mai întâlnite pompe de căldură funcționează prin exploatarea proprietăților fizice ale unui fluid cunoscut sub denumirea de “agent frigorific” atunci când acesta trece prin procese de evaporare și de condensare.

Reprezentare schematică a ciclului de funcționare prin vaporizarecondensarepentru o pompa de căldură: 1) condensator, 2) supapă de expansiune, 3) evaporator, 4) compresor.

Fluidul de lucru, în stare gazoasă, este sub presiune și circulat prin sistem prin intermediul unui compresor. La ieșirea din compresor, gazul acum fierbinte și sub presiune mare este răcit într-un schimbător de căldură numit “condensator”, până când condensează într-un lichid aflat la o presiune mare și o temperatură moderată. Agentul frigorific condensat trece apoi printr-un dispozitiv de scădere a presiunii ca o supapă de expansiune, un tub capilar, sau eventual un dispozitiv extractor de lucru mecanic, cum ar fi o turbină. După acest dispozitiv, lichidul refrigerant aflat acum într-o stare cvasi-lichidă trece printr-un alt schimbător de căldură numit “evaporator” în care agentul refrigerant se evaporă prin absorbție de căldură. Fluidul revine astfel la compresor și ciclul se repetă.

În aplicații din domeniul climatizării, o pompă de căldură se referă în mod normal la un dispozitiv de vaporizare-condensare care include o supapă dublu-sens și schimbătoare de căldură optimizate, astfel încât direcția fluxului de căldură poate fi inversat. Prin intermediul supapei se selectează direcția pe care circula agentul refrigerant pe parcursul unui ciclu și prin urmare, pompa de căldură poate furniza unei clădiri fie încălzire fie răcire. În climatele mai reci setarea implicită a supapei este de încălzire, în timp ce setarea implicită în climatele calde este de răcire.

În aplicațiile de instalații sanitare, o pompa de căldură este uneori utilizată pentru încălzirea sau preîncălzirea apei pentru piscine sau încălzitoare de apă menajeră.

Agenți frigorifici

Începând cu anul 2001 s-a introdus dioxidul de carbon, cunoscut ca R-744. În aplicații rezidențiale și comerciale hidroclorofluorocarburile, R-22, sunt în continuare răspândite, deși utilizarea hidrofluorocarburilor este în creștere, fiind considerați froni de substituție definitivă pentru că nu conțin clor și astfel nu dăunează deloc stratului de ozon. În aparate cu ciclu Stirling sunt folosiți ca agenți refrigeranți hidrogenulheliulazotul și chiar aerul, fiind astfel aparatele cele mai prietenoase pentru mediu. Cele mai recente aparate încearcă folosirea izobutanului, R-600A, un agent ce nu distruge stratul de ozon și este considerat ”verde”.

Tipuri de pompe de căldură

Cele două tipuri principale de pompe de căldură sunt pompele de căldură cu compresie și pompele de căldură cu absorbție. Pompele de căldură cu compresie funcționează întotdeauna folosind energia mecanică (prin energie electrică), în timp ce pompele de căldură cu absorbție pot rula și pe căldură ca sursă de energie (prin intermediul de energie electrică sau combustibili). [4]

O serie de surse au fost folosite ca surse de căldură pentru încălzirea clădirilor private și administrative:[5]

 • pompe de căldură pe sursă de aer (extrag căldura din aerul exterior)
  • pompe de căldură aer-aer (transferă energie termică aerului din interior)
  • pompe de căldură aer-apă (transferă energie termică unui rezervor de apă)
 • pompe de căldură geotermale (extrag căldura din sol sau din surse similare)
  • pompe de căldură geotermale-aer (transfer de energie termică către aerul din interior)
   • pompe de căldură sol-aer (solul este sursă de căldură)
   • pompe de căldură rocă-aer (roca este sursă de căldură)
   • pompe de căldură apă-aer (corp de apă ca sursă de căldură)
  • pompe de căldură geotermale-apa (transferă căldură unui rezervor de apă)
   • pompe de căldură sol-apă (solul este sursă de căldură)
   • pompe de căldură roca-apă (roca este sursă de căldură)
   • pompe de căldură apă-apă (corp de apă ca sursă de căldură)

Sursa: ro.wikipedia.ro