Cum funcționează?

Cum funcționează?
Iată o scurtă prezentare a diferitelor sisteme solare.
Panoul fotovoltaic
Un panou fotovoltaic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale al panoului fotovoltaic reprezintă celulele solare. Panourile fotovoltaice se utilizează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenți sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică. Un panou fotovoltaic este caracterizat prin parametrii săi electrici, cum ar fi tensiunea de mers în gol sau curentul de scurtcircuit.

Stiai că?
Pentru a îndeplini condițiile impuse de producerea de energie electrică, celulele solare se vor asambla în panouri fotovoltaice utilizând diverse materiale, ceea ce va asigura:
• protecție transparentă împotriva radiațiilor și intemperiilor
• legături electrice robuste
• protecția celulelor solare rigide de acțiuni mecanice
• protecția celulelor solare și a legăturilor electrice de umiditate
• asigurare unei răciri corespunzătoare a celulelor solare
• protecția împotriva atingerii a elementelor componente conducătoare de electricitate
• posibilitatea manipulării și montării ușoare
Panourile pot fi la rândul lor de mai multe feluri
Panourile fotovoltaice policristaline “Standard” (sc-Si)
Panourile fotovoltaice policristaline “Standard” (sc-Si) sunt o variantă mai accesibilă la preț. Nu mai vorbim de un material de fabricație sofisticat, ci de resturi de siliciu. Acest proces de fabricare le face să aibă un aspect neuniform al culorii și să semene cu un panou de sticlă spartă. Datorită acestui aspect distinctiv, sunt foarte ușor de remarcat și de recunoscut. Nu doar prețul este mai scăzut însă, ci și randamentul. Numai 13-16%din radiațiile captate de la soare vor fi transformate în energie electrică. Cât despre durata de funcționare, aceasta rămâne tot de 25 de ani, în condițiile în care vor fi întreținute corespunzător. La coada eficienței energetice se află panourile fotovoltaice cu strat subțire. Acestea pot converti în energie electrică doar 6-12%din cantitatea de radiații solare captate. Cu toate acestea, oamenii continuă să le achiziționeze pe baza altor considerente. În primul rând,sunt flexibile și pot fi amplasate cu ușurință. Prețul este unul destul de redus, iar aspectul lor este unul plăcut. Principalul avantaj însă este faptul că nu depind de temperatură. Panourile vor continua să producă energie electrică indiferent că afara va fi senin sau umbră. Se găsesc pe piață în cel puțin trei variante: seleniură de cupru-indiu-galiu (CIGS), telură de cadmiu (CdTe), sau siliciu amorf (a-Si).


Panourile fotovoltaice monocristaline (mc-Si) “Black”
Ele sunt apreciate în primul rând pentru eficiența lor. Fabricate folosind un filon de siliciu pur, acestea transformă energia termică de la soare în energie electrică. Randamentul lor este considerat a fi unul foarte bun. Din cantitatea totală de radiații solare, aceste panouri reușesc să convertească între 15-20% în energie electrică, ceea ce este un procent destul de mare. De asemenea, sunt opțiunea multor cumpărători deoarece pot fi întreținute destul de ușor, și au o durată de funcționare foarte mare, de aproximativ 25 de ani. Unicul dezavantaj până acum este prețul, care este mai ridicat decât în cazul altor tipuri de panouri.
Panouri fotovoltaice ”Hibrid”
Probabil cele mai scumpe dar și cele mai bune panouri fotovoltaice, sunt cele hibrid, o adiție relativ nouă pe piață. Acestea reușesc să combine sistemul de panouri monocristaline cu un strat de amorfă. Astfelse reușește optimizarea randamentului energetic. Panourile fotovoltaice vor produce multă energie electrică, fără a mai fi influențate de umbră. Deoarece fabricarea acestora este mai complexă și prețul este mai ridicat.

Panourile solare termice
La ce sunt folosite?
Sunt folosite pentru a încălzi apa menajeră din locuință și nu numai. Deseori sunt folosite pentru încălzirea apei din piscină sau din bazine.
Și pe timp de iarnă?
Pe timp de iarnă panourile solare vor fi capabile să acopere între 60% și 80% din necesarul de energie pentru a încălzi apa, ceea ce va însemna din nou valori mai scăzute în facturi.
Este greu de întreținut?
Unul din motivele pentru care clienții optează pentru panouri solare tubulare este faptul să sunt relativ ușor de întreținut.
Sunt eficiente?
Pe timp de vară eficiența sistemului de panouri solare este de 100%, ceea ce înseamnă că nu va trebuie să folosești boilerul sau centrala pentru a încălzi apa.
Disponibile în două variante
Cea mai cunoscută și probabil și cea mai ușor de găsit, este varianta panourilor solare termice cu tuburi vidate.
Modul de construcție al acestor panouri, permite captarea foarte eficientă a razelor solare.
Care este secretul eficienței?
Acestea sunt formate din segmente tubulare din sticlă borosilicată, ceea ce permite căderea perpendiculară a razelor solare, din direcții variate.
Solar Depo © 2007-2023 Toate drepturile rezervate.